Åke Wester - Westervin

Åke Wester har odlat i hela sitt liv. Idag driver han Sveriges första och största odling av vindruvor i växthus. Odlingen bedrivs på Härna gård i Vreta Kloster, 7 km väster om Linköping.


Artikel från Linköpings-Posten.

Vin – en personlig upplevelse

Visste ni att Östergötland kan bli Norra Europas nya vindistrikt? Odlingsnarkomanen Åke Wester i Vreta Kloster på god väg att sätta Östergötland på den internationella vinkartan. Sedan något år tillbaka växer vinstockarna tätt i det stora växthuset på Härna gård, sju kilometer väster om Linköping. Wester vin går  nu att beställa i hela Sverige.
Åke Wester, som tidigare varit grönsaks- och jordgubbsodlare, valde att sadla om till vinodlare i samband med pensioneringen för något år sedan. Växthuset fanns ju redan på plats och varför inte testa något nytt, ansåg Åke Wester. Vid chokladmässan på Linköpings konsert och kongress fick publiken möjlighet att provsmaka Wester vin. Omdömet blev klart godkänt. Det vita vinet klassades som ett perfekt ”bersåvin” vid varma sommardagar och det röda som ett mycket bra matvin. – Trevliga omdömen att få på sin första riktiga skörd, säger Åke när vi går runt i det stora växthuset med alla vinstockarna i långa rader. På marken pickar ett antal höns. – Dessa gör ett bra jobb när det gäller att hålla skadeinsekter och ogräset borta, skrattar Åke som menar att dessa anställda varken kräver semester eller längre ledighet.
Hur började ditt vinintresse? – Nej, jag är inte speciellt intresserad i vin och vinprovning, säger Åke något förvånande. Mitt intresse ligger helt och hållet i odlingen. Det är där jag har min kunskap och vill prova vad som är möjligt när det gäller vinsorter. Vin är mycket en personlig upplevelse, har jag förstått, säger Åke Wester och plockar bort en kvist på en vinstock. Vi odlar också lite ätdruvor som vi säljer på bondens marknad uppe på Borggården i Linköping.